Scenario: "Wat zijn aandachtspunten bij laagwaterstanden"

Door laagwaterstanden zijn er weer andere uitdagingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Dus wat kun je nu zelf doen bij vertragingen en die in het belang zijn van een goede werking van de Integrale Planning.

Wat kan een Barge Operator doen bij vertragingen?

Het kan zijn dat een lichter flink vertraagd is vanwege de laagwaterstand, het is dan van belang om de gewenste scope-in tijdig aan te passen naar het actuele verwachte tijdstip.

En waarom is dit belangrijk?

Wanneer een lichter niet tijdig de haven binnenkomt maar wel gepland staat, neemt deze lichter onnodig een plek bezet in de kadeplanning. Deze ruimte kan dan niet gebruikt worden voor lichters die wel al beschikbaar zijn en in de haven liggen.

Een ander belangrijk punt van het niet aanpassen van de gewenste scope-in is dat AIS de actuele scope-in niet meer opvangt, AIS vangt de actuele scope-in 8 uur vóór en 12 uur ná de gewenste scope-in. Daarbuiten zal de rotatie geen timestamp ontvangen en de Optimizer zal geen signaal krijgen dat de lichter de haven al binnen is. Met als gevolg dat calls in de rotatie verder in de toekomst worden gepland.

Wat als een Fixed Window call niet gehaald kan worden?

Als een FW-call niet haalbaar is, kan in overleg met de terminal eenmalig een nieuwe FW-code worden aangemaakt. Een andere optie is dat de terminal van de call een prio call maakt, dit geeft wel minder flexibiliteit voor het inplannen dan een Fixed Window. Of je laat het label FW als geheel vervallen voor de betreffende call en je wordt regulier ingepland.