Laagwaterstand protocol
Door laagwaterstanden zijn er andere uitdagingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Dus wat kun je nu zelf doen bij vertragingen.
Wat als er een andere (onbekende) lichter wordt gebruikt?
We hebben geconstateerd dat er onbekende/nieuwe lichters vanuit MCA naar Nextlogic kwamen tijdens laagwaterstanden. Deze lichters waren niet aangemeld bij Nextlogic. Dit resulteerde in dat de schipper geen toegang had tot zijn dashboard. En dat we geen gebruik konden maken van hun AIS omdat we daar geen toestemming voor hebben gekregen. Het gevolg was dat Nextlogic de lichter niet geautomatiseerd door de Rotterdamse haven heeft kunnen begeleiden. Barge operators moeten daarom alle AIS-timestamps zelf invullen, zoals de scope-in, actuele aankomst en vertrek bij de terminals. Om dit te voorkomen moet de lichter worden aangemeld bij Nextlogic, zodat wij een account kunnen aanmaken en AIS verklaring kunnen opsturen naar de schipper. Een nieuwe lichter aanmelden kan je zo doen: nieuwe lichter aanmelden voor Nextlogic.
Wat kan een Barge Operator doen bij vertragingen?
Het kan zijn dat een lichter flink vertraagd is vanwege de laagwaterstand, het is dan van belang om de gewenste scope-in tijdig aan te passen naar het actuele verwachte tijdstip.
Waarom is dit belangrijk?
Wanneer een lichter niet tijdig de haven binnenkomt maar wel gepland staat, neemt deze lichter onnodig een plek bezet in de kadeplanning. Deze ruimte kan dan niet gebruikt worden voor lichters die wel al beschikbaar zijn en in de haven liggen.
AIS ontvangt de actuele scope-in 8 uur vóór en 12 uur ná de gewenste scope-in. Daarbuiten zal de rotatie geen timestamp ontvangen en de Optimizer zal geen signaal krijgen dat de lichter de haven al binnen is. Met als gevolg dat calls in de rotatie verder in de toekomst worden gepland.
Het is belangrijk om uw gewenste scope-in zo spoedig mogelijk aan te passen zodat de Optimizer zo lang mogelijk de tijd heeft om voor u een zo goed mogelijke actuele planning te creëren.